TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal: “Örgütlü gücümüzü, hak ihlallerine karşı mücadelemizi hep birlikte, derneklerimizle, federasyonlarımızla, üyelerimizle bütünlüğümüzü koruyarak sürdüreceğiz. Bu işin çözümü masa başında Ankara’da politika üretmekten değil, halka dokunarak, halkın içinden geçen tüketici örgütlerinin güçlendirilmesinden, işlevselliğinin artırılmasından geçer
Henüz tüketicinin literatürde adı, kanunda yeri yokken, haklarını savunmak için bir avuç gönüllünün yaktığı çoban ateşi otuzuncu yılına girdi. Tüketiciyi Koruma Derneği TÜKODER bugün hak arayışında verdiği mücadeleyi, Türkiye’nin birçok şehrindeki şubeleri ve binlerce üyesi ile büyütmenin ve güçlendirmenin haklı gururunu yaşıyor. Otuzuncu yılı kutlamaları çerçevesinde etkinlikler düzenleyen TÜKODER 21 Aralık’ta Petrol-İş Sendikası Genel Merkezinde üyeleri, şubeleri, tüketici federasyonlarının başkanları ve tüketici mücadelesine gönül verenlerle bir araya geldi.
Yitirilen dernek emekçilerinin anıldığı, geleceğin mücadele önderleri gençlere üyelik rozetlerinin takıldığı, yeni örgütlenen şubelerin tanıtımının yapıldığı etkinliğin açılış konuşmasını TÜKODER Genel Sekreteri Av. Onur Cingil yaptı.
Sadece tüketici hakları konusunda değil, Türkiye’deki bütün hak mücadelelerinde TÜKODER’in baş rolde olduğunu ifade eden Cingil, Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin henüz hareketliliğinin olmadığı, demokrasinin belli noktalarda aksaklıklar yaşadığı, tüketicinin korunmasına yönelik kanunun dahi olmadığı bir noktada kurucu genel başkanları Ayşe Akman’ın, onun arkadaşlarının, daha sonra bu harekete destek veren önderlerin emekleri ile büyüye büyüye gelinen bu noktada büyük bir sorumluluk bilincinde olduklarını ve bu birikimin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
1992 yılında TÜKODER ile tanıştığını söyleyen TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı Şükran Eroğlu geçen süreci şöyle aktardı: “Baktım ki Türkiye’de tüketici kavramı diye bir şey konuşuluyor. Ben avukatım ama o güne kadar literatürümüze yerleştirmediğimiz gibi, dilimize de hiç yerleştirmemiştik. Çünkü Medeni Kanun, Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ile meseleleri halletmeye çalışıyorduk ama yetersiz oluyordu. İlk defa sevgili Ayşe Akman “tüketici var” dediğinde “tüketici nedir” dedik. Akman, “Ticari meslekte olmayan mal alan, hizmet alan var” dedi. Ve birden böyle bir kelime girdi Türkiye’de kanunlara, literatüre ve uygulamaya. 1995 yılında gerçekten çok büyük emekler verilerek, derneğimizin de başını çektiği çalışmalarla 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kabul edildi, yürürlüğe girdi ve 2014 yılında da 6502 sayılı kanunla yürürlülüğünü devam ettirdi. Bizler yine mücadeleye devam ediyoruz, sonuna kadar da edeceğiz. Çünkü hak ihlalleri maalesef ki bitmiyor hatta artarak devam ediyor. Bu yüzden bizlere çok şey düşüyor, bıkmadan yorulmadan mücadele etmemiz gerekiyor.” TÜKODER’le tüketici hakları mücadelesinde omuz omuza olan tüketici federasyonu başkanları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlar ve Tarım Daire Başkanı Ahmet Atalık da TÜKODER’in bu coşkulu gününde destek konuşmaları yaptılar.
Mücadeleyi inançla geliştirmek zorundayız Bu ülkede her alanda hak aramanın çok zor olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin; “Çünkü karşımızda tekeller var, ekonomik gücü olan yapılar var. Devletin de öncelik verdiği bu yapıların karşısında hiçbir ekonomik gücü olmadan sadece inancıyla bu mücadeleye giren ve bu süreci yürüten ve otuz yıla ulaşan bir örgütlülük var. Türkiye’de kanun yokken tüketici dernekleri vardı. Yoruluyoruz, çabalıyoruz ama inanıyoruz ki bizler bıraktığımız zaman da Türkiye’de bu mücadele daha da boyut kazanarak devam edecek. Bunu inançla geliştirmek zorundayız çünkü ekonomik gücümüz yok. Çoğu zaman kiralarımızı ödemekte ve masraflarımızı karşılamakta zorluk çekiyoruz ama otuz yıldır mücadeleyi sürdürüyoruz. Geldiğimiz nokta itibari ile buna daha da boyut katacağımıza inanıyorum. Devletle olan ilişkilerimizde aşama kaydettiğimizi düşünüyorum. Yeterli değildir ama bu konuyu da hep birlikte aşacağız” dedi.
TÜKODER’in mücadelesi sadece tüketici mücadelesi olarak sınırlandırılamaz
Türkiye’de en zor şeyin sürdürülebilir olmak olduğunu söyleyen ve bu anlamda TÜKODER’in otuz yılının anlamının ve öneminin çok büyük olduğunu ifade eden Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “Otuz yıldır yılmadan, usanmadan mücadele eden TÜKODER’i yürekten alkışlıyorum. TÜKODER’in mücadelesi sadece tüketici mücadelesi olarak sınırlandırılamaz. Hak mücadelesi yaptınız, hukuk mücadelesi yaptınız, demokrasi mücadelesi yaptınız. Bu anlamda geçen otuz yıl size, önünüzdeki otuz yılların, elli yılların, Türkiye için çalışmalarınızın bence çok güzel habercisidir. Sizler benim gibi sivil toplum çalışmasının ne kadar zor, meşakkatli olduğunu, faşizmin dönem dönem bütün kanalları ile ülkemize çöktüğü anlarda ayakta kalmanın, yalnızlaştırılmanın ne kadar zor olduğunu bilen insanlarsınız. Ama yılmadınız, mücadelenizi verdiniz ve hepimiz bu mücadeleye ortak olduk, olmaya devam ediyoruz” dedi. Örgütlü mücadeleyi zaman zaman sıkıntı noktasına taşıyan örgütlenme ciddiyeti ve sorumluluğuna da dikkat çeken Deniz şunları ifade etti; “Bizler, hiçbir örgütsel kaygı, sorumluluk taşımadan bu ülkeye karşı en ufak bir sorumluluk hissetmeden medya medya dolaşıp, otuz saniye ekranda görünebilmek için kendisine tüketicinin abisi sıfatını takıştıran bir kısım insanlardan ayrıyız. Biz onlardan, onlar gibi değiliz. Biz mücadelemizi halkımızla el ele, kucak kucağa, gönül gönüle yapıyoruz. Bizler bu ülkenin daha iyi yaşanılabilir bir ülke olması için, haklarımızın ve hukukumuzun mücadelesi için ortadayız. Ve bizler, sevgili dostlar biliyoruz ki, direnerek kazanacağız”.
İyi ki mücadele eden insanlar var, iyi ki örgütüne sahip çıkan güzel insanlar var Etkinliğin olduğu gün Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanlığını aday olmayarak devreden ve yeni görevi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlar ve Tarım Daire Başkanlığına adım atan Ahmet Atalık ise güne dair şu sözleri söyledi; “Aranıza Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı olarak gelmiştim. Bugün saat 12 itibari ile aday olmayarak başkanlık sayfasını kapattık. Tabi ki Oda ile bağımız ölene kadar devam edecek. Şimdi o kanatta sürekli eleştiriyorduk; “O yanlış, böyle yapılmalı, şöyle olmalı” diye. Şimdi önümüze bir fırsat geldi, İBB Muhtarlar ve Tarım Daire başkanlığına geldim. Ziraat Mühendisleri Odasında iken pek birlikte davranma şansı bulamadığımız Büyükşehir Belediyesiyle Çatalca’da hemen ortak bir organizasyon düzenledik. Bu kapsamda tüketici dernekleri çok önemli. Ziraat Mühendisleri Odası, TÜKODER Genel Merkezi ve şubeleriyle birçok etkinlik yaptık, son derece önemli eylemlere imza attık. Bundan sonra Ziraat, İBB, TÜKODER olarak daha da genişleteceğiz. İyi ki mücadele eden insanlar var, iyi ki örgütüne sahip çıkan güzel insanlar var. Karar vericileri, yöneticileri bazı şeylere ikna etmek noktasında böyle örgütlü yapılara son derece ihtiyaç var.”
Omuzdaşlara teşekkür Etkinliğin son konuşmasını yapan TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal sözlerine tüketici hak arayışında güç birliği ettikleri omuzdaşlarına teşekkür ederek başladı. Koçal; “Otuzuncu yılımızda bizleri yalnız bırakmayarak bugünümüzü onurlandıran, tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşması için birlikte mücadele verdiğimiz şubelerimizi, çok önemli bir göreve gelen Ahmet Atalık Hocamı, iki yıla yakın bir süredir birlikte yürüdüğümüz, tüketici örgütlerinin birleşerek yükseleceğine inandığımız ve önümüzdeki süreçte bu birlikteliği konfederasyon şeklinde örgütlemeyi hedeflediğimiz federasyon başkanlarını ve değerli emekçi arkadaşlarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
Hem federasyonlara hem derneklere çok önemli iş düşüyor TÜKODER’in kadrolarının gençleştiğine değinen Koçal, Türkiye’de tüketici örgütlerinin güçlenerek, hedeflerini büyüterek, örgütlenerek ve tüketicinin hak ihlallerine karşı verilen mücadeleleri birleştirerek büyümesinin önemini vurguladı. Bu anlamda hem federasyonlara hem derneklere çok önemli iş düştüğünü ifade eden Koçal, derneklerin genel merkezlerinin güçlü olmasının şubelerine, federasyonların güçlü olmasının bileşenlerine bağlı olduğunu, kurulacak bir konfederasyonunun başarısının da güçlü olan federasyonlara bağlı olduğunu söyledi.
“Bunun için ağır ama emin adımlarla yürüyoruz” diyen Aziz Koçal konuşmasına şöyle devam etti; “Otuz yılda çok mesafe aldık ama otuz yıl önceki tüketici mücadelesi ile bugünkü tüketici mücadelesi çok farklı. Tüketici sorunları şu anda çok daha gündemde ve çözülmesi o kadar zor ki. Teknoloji bizi çok açıdan oldukça rahatlatıyor ama bir o kadar da sorunlarla karşı karşıya getiriyor. Her evden en az iki kişi tüketici derneklerine üye olsun
Örgütlenmede, temsiliyette sorunlarımız var ama bir olunca yönetim erkinin bizi muhatap almak zorunda kaldığını gördük. Bir olunca bazı kazanımlar edinmeye başladığımızı da gördük. Dolayısıyla bu örgütlü gücümüzü, hak ihlallerine karşı mücadelemizi hep birlikte, derneklerimizle, federasyonlarımızla, üyelerimizle bütünlüğümüzü koruyarak sürdüreceğiz. Bu işin çözümü masa başında Ankara’da politika üretmekten değil, halka dokunarak, halkın içinden geçen tüketici örgütlerinin güçlendirilmesinden, işlevselliğinin artırılmasından geçer.”
Koçal konuşmasının sonunda toplumun bu mücadelenin içerisinde daha fazla yer alması adına “Her evden en az iki kişi tüketici derneklerine üye olsun” çağrısı yaptı. Birlikte mücadele edildikçe kazanılan gücün ve coşkunun hissedildiği etkinlikte TÜKODER’in bir de sürprizi vardı; TÜKODER Başakşehir şubesi üyelerince hazırlanan ve yine dernek üyelerinden oluşan “30.Yıl Korosu” tarafından icra edilen TÜKODER Marşı…
“Hak, hukuk, adalet için sen yoksan bir eksiğiz” sözleriyle birlikte mücadeleye davet eden marşın kişiyi ataletinden sıyırdığını, harekete geçme motivasyonu verdiğini söylemek, hakkını teslim etmek gerek.
Tarih: 17.6.2023 Sayı : 2023/ Değerli Şube Başkanlarımız; Derneğimizin Genel Merkez …
Sitemizdeki deneyimlerinizi kişiselleştirmek ve geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezler, Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Düzenlemesi ("GDPR") uyarınca uyulması gereken kurallar çerçevesinde belirlenmiştir. Çerez Onay Aracımızda daha fazla bilgi edinmek veya kişisel tercihlerinizi yönetmek için Veri ve Çerez Politikasını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.. Çerez AyarlarıOnaylıyorum
Gizlilik & Çerez Politikası
Gizlilik Genel Bakış
TuKoDer gizliliğinize değer verir.Bu sitenin düzgün çalışması için çerezler ve benzeri teknolojiler gereklidir, içeriklerimiz ve diğer özelliklerimiz de dahil olmak üzere talep ettiğiniz hizmetlerin optimum deneyimini size sunar. Çerezler, iş ortakları ve bu siteyle etkileşimde bulunduğunuzda onları veya cihazınızı tarayıcınızda veya tarayıcınızda ayarlayabilen üçüncü taraflar hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki bilgileri ve Çerez Politikasını okuyunuz. Zaman zaman, benzer amaçlar için Çerezleri kullanan iş ortakları veya üçüncü tarafları ekleyebilir veya kaldırabiliriz. Bu ortaklardan ve üçüncü taraflardan bazıları IAB Avrupa GDPR Şeffaflık ve Onay Çerçevesini benimsedi ve bu da katılımcıların IAB Avrupa tarafından geliştirilen standartlara uymasını gerektirmektedir.
Kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri belirlemek amacıyla çıkarılmış olan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz.
Kanun kapsamında kişisel veriler “kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi” olarak; işleme ise “kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem” olarak tanımlanmıştır.
1. Aydınlatma Metni’nin Amacı ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)’in Veri Sorumlusu Konumu:
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), üyelere ilişkin kişisel veriler bakımından 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) 10. maddesindeki aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmek amacıyla aşağıdaki açıklamaları üyelerimizin ve web sitemizi ve/veya mobil uygulamalarımızı kullanan 3. kişilerin dikkatine sunar. TÜKODER; işbu Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Açıklama metnini yürürlükteki mevzuatta yapılabilecek değişiklikler çerçevesinde her zaman güncelleme hakkını saklı tutar.
2. Kayıtlara Ait Kişisel Verilerin İşlenme Amacı ve Aktarımı:
Kişisel verileriniz şu amaçlarla kullanılmaktadır:
• Web sitesi/mobil uygulamalar üzerinden üye olanın kimlik bilgilerini teyit etmek,
• İletişim için adres ve diğer gerekli bilgileri kaydetmek,
• Bilgilerinizi işbirliği yaptığımız diğer Sivil Toplum Kuruluşlarına iletmek,
• Üyelerimiz ile iletişime geçmek, gerekli bilgilendirmeleri yapabilmek, üyelik ve bağış kampanyalarını aktarmak,
• Elektronik (internet/mobil vs.) veya kağıt ortamında işleme dayanak olacak tüm kayıt ve belgeleri düzenlemek,
• Kamu güvenliğine ilişkin hususlarda talep halinde ve mevzuat gereği kamu görevlilerine bilgi verebilmek,
• Üyelerimizin memnuniyetini artırmak, üyelerimizi tanıyabilmek ve destekçi analizinde kullanabilmek, amacımızla ilintili çeşitli dernek faaliyetlerinde kullanabilmek ve elektronik ortamda ve/veya fiziki ortamda anketler düzenlemek,
• Üyelerimize öneri sunabilmek, çalışmalarımızla ilgili üyelerimizi bilgilendirebilmek,
• Düzenlenen bilgilendirme kampanyaları ile ilgili üye şikâyet ve önerilerini değerlendirebilmek,
• Yasal yükümlülüklerimizi yerine getirebilmek ve yürürlükteki mevzuattan doğan haklarımızı kullanabilmek.
Üyelerimize ait kişisel verilerin üçüncü kişiler ile paylaşımı, üyelerin izni çerçevesinde gerçekleşmekte ve kural olarak üyelerimizin onayı olmaksızın kişisel verileri üçüncü kişilere aktarılmamaktadır.
Bununla birlikte, yasal yükümlülüklerimiz nedeniyle ve bunlarla sınırlı olmak üzere mahkemeler ve diğer kamu kurumları ile kişisel veriler, gerektiğinde, paylaşılacaktır.
Üçüncü kişilere veri aktarımı sırasında hak ihlallerini önlemek adına gerekli teknik ve hukuki önlemlerin alınması için uyum çalışmalarını gerçekleştirmekteyiz.
Kişisel verileriniz, doğrudan/dolaylı yurtiçi/yurtdışı işbirliği yaptığımız kuruluşlara, faaliyetlerimizi yürütebilmek için işbirliği yaptığımız faaliyet ortağı kurum, kuruluşlarla, verilerin bulut ortamında saklanması hizmeti aldığımız yurtiçi/yurtdışı kişi ve kurumlarla, altyapı düzenlemeleri için anlaşmalı olduğumuz yurtiçi/yurtdışındaki kuruluşlarla, sizlere daha iyi hizmet sunabilmek ve üyelerimizin memnuniyetini sağlayabilmek için amaçlarımıza uygun çeşitli duyuru ve organizasyon faaliyetleri kapsamında Facebook, Instagram, Twitter, Google ve benzeri sosyal iletişim platformları gibi yurtiçi ve yurtdışındaki diğer üçüncü kişilerle ve işbirliği yaptığımız kamu kurumlarıyla paylaşılabilmektedir.
3. Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi ve Hukuki Sebebi:
Kişisel veriler, www.tukoder.org.tr web sitesinden, mobil uygulamalarımızdan işlem yapan üyelerimizin/gönüllülerimizin/ziyaretçilerimizin verdikleri veriler, mevzuat hükümleri uyarınca TÜKODER tarafından işlenmektedir. Yukarıda belirtilen hukuki sebeplerle toplanan kişisel veriler Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde ve bu Aydınlatma ve Rıza Metni’nde belirtilen amaçlarla işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir
4. Kişisel Veri Sahibi Olarak Üyelerin/Gönüllülerin/Site Ziyaretçilerinin Hakları:
Kanun’un 11. maddesi uyarınca veri sahipleri;
a. Kendileri ile ilgili kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
b. Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
c. Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
d. Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
e. Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
f. Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
g. İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme ve (viii) kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahiptir.
Söz konusu hakların kullanımına ilişkin talepler, kişisel veri sahipleri tarafından [email protected] e-posta adresine, 6698 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmek üzere iletilebilecektir. TÜKODER, söz konusu talepleri değerlendirerek 30 gün içerisinde sonuçlandıracaktır. TÜKODER’in taleplere ilişkin olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen (varsa) ücret tarifesi üzerinden ücret talep etme hakkı saklıdır.
Bize kişisel verilerinizle ilgili her türlü soru ve görüşleriniz için [email protected] e-posta adresinden (Ad Soyad, telefon numarası ve e-posta adresiniz ile) dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
« Kişisel Veri », kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi kapsamaktadır. « Kişisel Verilerin İşlenmesi », Üye’nin kişisel verilerinin tamamen veya kısmen her türlü işleme tabi tutulmasını ifade etmektedir.
www.tukoder.org.tr kaydınızı onaylamakla; bu metni okuyup onayladığınızı beyan etmektesiniz. Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin TÜKODER tarafından toplanmasına, işlenmesine, saklanmasına, izin vermiş bulunmaktasınız.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)