(20-21 Ocak 2017- İstanbul)
Türkiye’nin değişik yerlerinde görev yapmakta olan Tüketici Örgütlerinin (Federasyonlar ve Dernekler) Yöneticileri olarak bizler: “Tüketici Güçleniyor” Projesi Kapsamında yapılan ve “Finansal Tüketici Hukuku, Finansal Danışmanlık Sorunları ve Çözümleri” başlığını taşıyan; 2 gün boyunca süren seminere katıldık;
Semire konuşmacı olarak katılan, bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşan, bilim insanlarımızın, kamu yöneticilerimizin, uzmanlarımızın, Avrupa Tüketici Örgütünün (BEUC) temsilcilerinin görüş ve önerilerinden büyük ölçüde yararlandık. Verdikleri emek, yaptıkları katkılar için, şükranlarımızı sunuyoruz. .
Yine, özellikle seminerin ikinci gününde, Finansal Tüketici Hukuku, mevzuatı ve uygulamalarında; tüketici örgütleri olarak, karşılaştığımız sorunların; yaşadığımız sıkıntıların nedenleri ve çözüm yolları üzerinde yaptığımız değerlendirmeler son derece yararlı olmuş; geleceğe dönük daha verimli, etkin ve sürdürülebilir nitelikte çalışmalar yapabilmemiz için önemli ve değerli verileri elde etmiş bulunmaktayız.
Bu genel değerlendirmenin ışığında:
Güçlü kurumsal yapıları, etkin lobi faaliyetleri, yazılı ve görsel basın üzerinden yönlendirici haber yorumları ile, kamu otoritelerini de, kamuoyunu da fazlasıyla etkileyen Bankaların ve finansal kurumların karşında, 80 milyon tüketicimizin güçsüz, dağınık, çaresiz, tek başına ve savunmasız kalmaması için:
Tüketici örgütleri olarak birlik ve dayanışma ruhumuzu en üst düzeye çıkartmak,
Ortak çalışma ortamımızı geliştirmek ve olanaklarımızı birleştirmek,
“Finansal Tüketici Danışmanlığı” hizmetini, etkin ve sürdürülebilir şekilde tüketicilere sunabilecek yeterlilik ve kapasitede, Kurumsal bir yapılanmayı başarmak;
Finansal Tüketicilere, finansal okuryazarlığı geliştirici, eğitici, farkındalığı arttırıcı eğitim programları düzenlemek iradesinde birleştik.
— Ülkemizin Kamu kurumları ve yöneticileri ile, tüketici sorunları üzerinde, karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde değerlendirmeler yapılmasını, sorunlara çözüm arayışlarında bulunulmasını gerekli, önemli ve değerli bulmaktayız.
Bu kapsamda, Kamu yöneticilerimizle:
– AB standartlarına (Çok büyük ölçüde uyum sağlamış) bir mevzuata sahip olduğumuz halde:
– Bu mevzuatların yeterince uygulanamıyor oluşunun nedenleri ve sonuçları üzerinde
durmak; bunların giderilmesi için çözüm önerilerini tartışılmasını gerekli görmekteyiz.
- Özellikle, Çağdaş Katılımcı Yönetim anlayışına,Yönetişim İlkelerine ve ayrıca AB’nin Tüketici Politikasına aykırı düşen uygulamalardan vazgeçilmesini istemekteyiz.
** Tüketici örgütlerinin kamusal bir faaliyet yaptığının kabul edilmesini, buna uygun anlayış ve uygulamanın benimsenmesini;
** Tüketici politikasının belirlenmesi ve uygulanması sürecine dahil edilmemizi;
** Sayın Başbakanın Başkanlığında toplanan Yüksek Planlama Kurulunun çalışmalarında, “İktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı planlamada ve politika hedeflerinin tayininde” Tüketicileri ilgilendiren konularla ilgili, eylem planlarının hazırlık ve uygulama aşamalarında Tüketici örgütlerinin bilgi ve deneyimlerinden yararlanılmasını, düşünce ve önerilerinin dikkate alınmasını
** Kamu yararı ve toplumsal yarar açısından önemli, AB mevzuatına uyum sağlanması açısından gerekli olan, Tüketici Derneklerine Devlet Bütçesinden, Yerel Yönetimlerden kaynak ayrılmasını; Tüketici örgütlerinin güçlenmesi için, finansal destek sağlanmasını;
** Fiziki ve mekansal destek sağlanmasını;
** Tüketicilerin aynı konuda, aynı nitelikte onbinlerce başvuru yaparak Tüketici Hakem Heyetlerinin, Tüketici Mahkemelerinin tıkanmasını önlemek; tüketicinin hak aramasını kolaylaştırmak ve hak ihlallerinde bulunan mal/hizmet sağlayıcısı firmalar üzerinde, caydırıcı etki sağlanması için, Tüketici Örgütlerine, Toplu Dava Açma hakkı tanınmalıdır. Bu hakkı ilke olarak savunuyor ve talep ediyoruz.
Bu ve benzeri çalışmaları elbirliği ile yürütmeyi ilkesel olarak kabul ediyor; bu anlayışımızı kararlılıkla sürdürmeye çalışacağımızı saygıyla kamuoyuna açıklıyoruz.
“Finansal Tüketici Hukuku, Finansal Danışmanlık Sorunları ve Çözümleri” Semineri Katılımcıları:
Haşmet ATAHAN Mehmet Bülent Deniz Aziz Koçal OSMAN İLHAN
TTH Dönem Sözcüsü TBF Genel Başkanı TÜDEF G.Başk. Yrd TÜÇEDEF GEN. BAŞK
Necdet Filizoğlu Süleyman BAKAL FATİH DİNLER SITKI YILMAZ
TÜKDER Gen. Bşk TÜKDES Genel BAŞKANI TÜ-MER Genel. Baş BTD Genel BAŞKANI
AYSEL CAN EKŞİ LEVENT KÜÇÜK JALE YANILMAZ MUSA KARADEMİR
TÜDEF Genel Başk.Yrd TÜDER Genel.Başk THAD Yöneticisi TÜRDER Y.K. ÜYESİ
Ali ÖZTÜRK Av. ŞÜKRAN EROĞLU Av. ONUR CİNGİL KAZIM ÖZGENÇ
TÜKÇED Genel Bşk TÜDEF DİSİPLİN Kur. Bşk ÜSKÜDAR Şb Bşk. İSTANBUL Şb.Bşk
TAMER DÖNMEZ NURETTİN KÖRG RUHİ ORHAN Basri ÖZDEMİR
TÜKDER Y.K.Ü. TÜKODER İSTANBUL ŞUBE BEYLİKDÜZÜ Şb. Bşk Bahçelievler Şb. Bşk
DURAN DEMİREL Av. Fecri ŞENGÜL CEVRİYE ÇERÇİOĞLU
KARTAL Y.K.Ü. TÜKDER Yöneticisi ŞİŞLİ Şube Bşk