logo.jpgKAYNAK KULLANMA DESTEKLEME FON ARTIŞI

07/11/2010 // Tükoder

28.10.2010 Tarihinde resmi gazetede yayınlanan 2010 / 974 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında: " Bankalar ve finans şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde (Ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla gerçek kişilere kullandırılan) kaynak kullanımı destekleme fonu kesinti oranı % 15 olarak tespit edilmiş” denilmektedir.

Değerli tüketiciler,

28.10.2010 Tarihinde resmi gazetede yayınlanan  2010 / 974 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında:

Bu karar doğrultusunda Gelir İdaresi Başkanlığı Bankalar Birliğine genelge göndererek kredi kullanım tarihine bakılmaksızın bütün tüketici kredilerine yeni oranın % 15 nispetinde uygulanmasını belirtmiştir. Deneğimize başvuran tüketiciler tarafından bazı bankaların bu direktif doğrultusunda tüketicileri çağırarak yeniden yapılandırma yoluna gittikleri, bazı bankaların ise doğrudan yeni oranı uyguladıkları tespit edilmiştir.

Tüketicilerimiz bu durumda tercih haklarını kullanarak:

1. Yapılandırma talep eden bankaya giderek yapılandırmayı yapacaksanız – bu takdirde imzalatılan belge ya da sözleşmeye, “İtiraz ve dava haklarımı saklı tutuyorum” yazarak imzalanmalı, Banka sözleşmeye bu ibareyi yazdırmak istemezse belgeyi imzaladıktan sonra bankaya itiraz yazısı yazmalıdırlar.

2.Ya da Bankaya gitmeyip bankanın hesabınızdan yeni orana göre para çekmesini bekleyeceksiniz, bu takdirde bankanızdan ödemeniz gereken yeni miktarı öğrenip buna göre hesabınızda para bulundurun ve kredi taksidini ödeme gününüzde yapılan kesinti fazlası için bankanıza yazılı olarak itirazda bulunun.

Derneğimiz şubelerinde ve Genel Merkez’nde bankaya göndermeniz gereken itiraz dilekçe örnekleri bulunmaktadır. Dileyen tüketicilerimiz derneğimizin kendilerine en yakın şubelerine gelerek bu itiraz dilekçelerini temin edebilirler.

Üst örgütümüz olan TUDEF (Tüketici Dernekleri Federasyonu) Bakanlar Kurulunun bu kararının iptali yönünde dava açacaktır. Derneğimiz TükoDer ise açılacak bu davaya müdahil olacaktır.

2004 Yılında KKDF. Kesintileri hakkında karar alınmış ve bu karar “Kararın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki” tüketici kredilerine uygulanmıştır. Oysa bu defa alınan kararda eski krediler içinde uygulanması gündeme gelmiştir.    Bu uygulama hukuka aykırıdır, çünkü kanunlar geçmişe şamil olamazlar. Bu uygulamayla kanun geçmişi de kapsar hale getirilmektedir.

Siyasi İktidar bir yandan vergi (SSK Prim borçları, Kamu borçları vb.) affına hazırlanırken diğer yandan tüketicilerin ceplerindeki paraya göz dikmektedir.

Devlet Anayasanın 172. Maddesinin kendisine yüklediği “Tüketicileri korumak” görevini yerine getirmemekte, tüketicileri koruyucu ve destekleyici önlemleri almamaktadır.

Değerli Tüketiciler bu günkü AKP iktidarı tüketiciler lehine hiçbir karar almamakta ve devamlı olarak tüketiciler üzerinden devlete kaynak yaratma yoluna gitmektedir.

Tüketicilerimizin aleyhine olan bu kararnamenin bir an önce düzeltilmesini, bu kararın hiç olmazsa bundan sonra alınacak krediler için uygulanmasını talep ediyoruz.

Tüketicilerimizi bu haksız ve hukuksuz uygulamaları kabul etmemeye, tüm yasal haklarını kullanmaya ve Tüketici örgütlerinde örgütlenerek seslerini ve mücadelelerini yükseltmeye çağırıyoruz.

Saygılarımızla,

AV.ŞÜKRAN EROĞLU